- Komerční sdělení -living
Středa, 29 května, 2024
- Komerční sdělení -living

Interiér historického domu zcela vybourali a postavili nově. Rekonstrukcí získali i další patro

spot_img

Budova s ​​typickou portugalskou městskou architekturou potřebovala rekonstrukci – omlazení, aby se přizpůsobila moderním potřebám dnešních uživatelů. Výsledný projekt architekta Andrése Stebelski zahrnuje dva téměř symetrické patrové byty s výhledem na moře a na starobylá místa bohaté pobřežní čtvrti Foz do Douro.

Prostory v prvním patře mají dvojitou výšku a plně využívají rohová okna původní konstrukce. Zde se nachází denní zóna, kterou tvoří obývací pokoj, kuchyně a hygienické zázemí. První patro je prostorově propojeno s mezipatrem pomocí dvojité výšky a odkryté ocelové konstrukce.

Moderní mezonet s velkými okny a designovým nábytkem
Obývací pokoj je krásný otevřený prostor s výhledem na moře a okolí. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Na mezipatře je umístěno otevřené studio a koupelna. Ve třetím patře jsou dvě ložnice a hygienické zázemí. Z nejvyššího patra je krásný výhled na okolí – moře a historické části Foz do Douro.

Interiér zcela vybourali a přidali patro

Interiér domu vyžadoval absolutní rekonstrukci – prakticky byl zcela zbourán, zůstaly jen konstrukční prvky. Vnější stěny starého domu byly také zachovány. Přeměna zahrnovala i přidání jednoho patra navíc, které zakrývá zinková střecha s manzardovým oknem. V konečném důsledku, pokud počítáme i meziposchodí, vzniklo ve starých zdech pět podlaží namísto původních tří.

Moderní mezonet s velkými okny a designovým nábytkem
Dřevo, které autoři rekonstrukce použili k pokrytí některých částí interiéru, vytváří příjemnou a útulnou atmosféru a místy slouží jako úložný prostor. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Fasáda z ručně malovaných dlaždic

Obnovená fasáda stavby navazuje na typickou architekturu města Porto. Kromě žulových detailů jsou vnější zdi pokryty ručně malovanými dlaždicemi, které jsou charakteristické pro staré budovy lokality.

Černohnědá kuchyně se skleněnou zástěnou
Kuchyně. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Nejsou jen estetické, mají také praktickou funkci – chrání budovy před vlhkostí pobřežního prostředí. Obnovený dům harmonicky zapadá do svého okolí, respektuje výšku sousedících nemovitostí a charakter jejich fasád.

Žulové schody, lehký kov a dubové dřevo

Pod samotnými byty jsou obchodní prostory s velkými okny. Byty, které vznikly nad nimi, nazývají architekti triplexy: jeden je otočen směrem k moři a druhý k městu. Z boční ulice vede k bytům schodiště ze žuly. Interiérové ​​schodiště je zase minimalistické – z lehkého kovu a dřeva, vytváří tak atraktivní způsob propojení všech úrovní bytů.

Schodiště s lamelami a úložným prostorem pro knihy a láhve
Dřevo, které autoři rekonstrukce použili k pokrytí některých částí interiéru, vytváří příjemnou a útulnou atmosféru a místy slouží jako úložný prostor. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Modern happy young couple in love in casual clothes during new home repair or renovation of walls with a lot of tools for this

Mřížková příčka z dřevěných latí, odděluje schodiště a navazuje na lišty z dubového dřeva, které lemují stěny. Dřevo, které autoři rekonstrukce použili k pokrytí některých částí interiéru, vytváří příjemnou a útulnou atmosféru a místy slouží jako úložný prostor. Za pozornost stojí také masivní vstupní dveře s tradičním vzorem.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora